Radion kuuntelu säilynyt koronavirusepidemian aikana korkeana

Luotettavilla medioilla on kriittinen rooli vakavissa poikkeustilanteissa kansalaisten tiedonsaannin varmistajana. Meneillään olevassa tilanteessa radio on luotettavan tiedon lähteen lisäksi myös monien ystävä ja sen kuunteluluvut ovat pysyneet korkealla.

Poikkeustilanne on muuttanut paljon meidän kaikkien työskentelytapoja ja arkea – siitä huolimatta tilastojen valossa näyttää siltä, että radion kuuntelutavat ovat säilyneet koko lailla ennallaan: viimeisen viikon kuunteluluvut osoittavat, että ihmiset avaavat edelleen aamuradion etätöissä ja kuuntelevat radiota työskentelyn ohessa, kuten aikaisemminkin.

Edeltävän viikon (17.-24.3.) aikana radion kuuntelu on noussut hieman pitkän ajan trendeihin nähden. Radiot.fi-sovelluksessa radion kuuntelu lisääntyi lähes 10 % ja aamun kuuntelupiikki klo 9.00 on säilynyt ennallaan.

Bauer Median tuoreessa 615 vastaajan paneelitutkimuksessa selvisi, että etätyön tekijöiden medioiden käyttö on lisääntynyt ja 18 % on kasvattanut radion kuunteluaan digitaalisissa kanavissa. Erityisesti tämä näkyi viime viikonloppuna, jolloin Bauer Median digitaalisia radiokanavia kuunneltiin 20 % normaalia enemmän (Lähde: Bauer Media RAM-paneeli, 20-23.3.2020,  N=615).

Myös Sanoma ja Yle ovat kertoneet livestriimien määrän kasvusta.

RadioMedian aiemmin keräämän datan mukaan digitaalinen kuuntelu ja FM-kuuntelu seuraavat samaa käyrää eli kuuntelijamäärät kasvavat ja laskevat samassa suhteessa. Vaikka näitä lukuja ei ole vielä saatavilla voimme tämän perusteella olettaa, että FM-radion kuuntelu on myös lisääntynyt tällä ajanjaksolla.
 

Radio ystävänä ja arjen rytmittäjänä

Radiolla on myös psykologinen merkitys ystävänä ja arjen rytmittäjänä. Meneillään oleva virusepidemia eristää kansalaisia ja silloin radio voi muun muassa tarjota seuraa yksinäiselle. Radio myös tarjoaa turvallisuutta ja rytmiä arkeen.

Radion tutkijana tunnettu Pentti Kemppainen kommentoi: Radiolla on perinteisesti ollut rooli arjen rytmittäjänä ja esimerkiksi suuret ikäluokat ja ikäihmiset ovat tottuneet aloittamaan aamunsa radion aamu-uutisilla. Nuoremmat taas saavat aamunsa liikkeelle aamu-show’n kuuntelulla”.

RadioMedia kysyi suomalaisilta RadioGaalan suuren yleisöäänestyksen yhteydessä radion merkityksestä. Kommentteja saatiin pitkälti yli 10 000 ja niistä näkyi monimuotoisen radion tärkeys suomalaisille sekä radion erittäin henkilökohtainen luonne.

Lukuisissa koskettavissa kommenteissa useat valtakunnalliset ja paikalliset radiokanavat saivat ansaitsemansa huomion ja radion tekijöiden ammattilaisuutta arvostettiin laajasti sekä tiedonvälittäjinä, arjen pelastajana, työpäivien rytmittäjänä ja viihdyttäjänä.
 

”Radio on osa minun elämääni ja olisi vaikea kuvitella päivää ilman sitä”

Yleisöäänestyksen kommenteissa radio näyttäytyi monille vakavienkin tilanteiden auttajana. Eräs kommentoija kertoi: Kun masennus ja syvä yksinäisyys oli pahimmillaan, radio piti huolta siitä, että kuulin ihmisääniä joka päivä, se toi lohtua ja yhteyden tunnetta. Nyt voin paljon paremmin, mutta edelleen kuuntelen joka päivä radiosta ääniä, jotka olivat aina ystävällisiä ja toivat iloa yksinäisyyteen.”

Hyväntuulisuus ja huumori kuuluvat olennaisena osana radioon ja tämä näkyi myös tuhansissa kommenteissa, kuten tässä: Monet naurut olisi jäänyt nauramatta ilman radiota. Myös radiojuontajien ammattitaito ja into tehdä ohjelmia on mahtavaa kuunneltavaa, he saavat jopa yksin studiossa fiiliksen kattoon joka tarttuu kuuntelijaan!!! Arvostan <3

Radio on mukana myös monenlaisissa elämän tapahtumissa – kuten eräs kommentoija kertoi: ”Ilman radiota 30h synnytysmaratooni olis ollu vielä pahempi kokemus. Kiitos radion pysyin lähes järjissäni!”

Julkaisemme yleisöäänestyksen kommentteja laajemmin myöhemmin tämän vuoden aikana.