Aivoliiton oivaltava Korvaamaton kovalevy -kampanja sai valtakunnallisen tunnustuksen, kun se voitti Tamron Health Award -kisassa Vuoden terveysteko 2018 -palkinnon. Radiokuuluvuus siivitti kekseliään hankkeen suomalaisten tietoisuuteen.

 

 

RadioMedia toteutti Aivoliitolle radiokampanjan, jonka tavoitteena oli lisätä tietoisuutta kohonneen verenpaineen riskeistä aivojen terveyteen. Oivaltavasta Korvaamaton kovalevy -hankkeesta tehtiin kampanja, joka onnistui tavoittamaan kohderyhmänsä eli noin 30-vuotiaat miehet 43-prosenttisesti. Kampanja sai myös valtakunnallisen tunnustuksen, kun se voitti Tamron Health Award -kisassa Vuoden terveysteko 2018 -palkinnon. Radiokuuluvuus siivitti kekseliään hankkeen suomalaisten tietoisuuteen ja ohjasi liikennettä toivotusti Korvaamaton kovalevy -sivustolle.

 

”Radio täydensi ja tuki hyvin kampanjaamme. Kampanja toimi lukujen valossa niin hyvin, että päätimme ostaa vielä lisämainontaa kampanjan päätyttyä”, Sanna Reuna Aivoliitosta kertoo.

 

Aivoliitto sai ilahduttavan paljon myös spontaania palautetta radiomainonnasta:

 

”Mainoksia oli kuunneltu ja ne olivat jääneet mieleen. Radiokampanjan tulokset olivat hyvät – tavoitimme nuoret miehet. Radiomainonnalla oli hyvin myönteinen vaikutus verenpaineesta huolehtimiseen”, Reuna kertoo.

 

Oivaltavan kampanjan lähestymistapa aiheeseen oli merkittävä

Kampanjan suurin oivallus oli sen lähestymistapa usein puhki kuluneeksi koettuun aiheeseen. Kohonnut verenpaine koetaan usein arkisena aiheena, eikä sitä mielletä niin suureksi terveysriskiksi kuin mitä se todellisuudessa on – ei pelkästään sydämelle vaan myös aivoille.

 

Lisäksi haluttiin muuttaa mielikuva siitä, että verenpaineen mittaaminen olisi ajankohtaista vain seniori-ikäisille tai oireiden ilmaannuttua. Kampanja oli osa Yksi elämä -terveystalkoita, jonka tavoitteena oli valtimosairauksien ennaltaehkäisy ja aivoverenkiertohäiriöiden merkittävimpiin riskitekijöihin vaikuttaminen.

 

”Verenpaine on riskitekijä, johon voi itse vaikuttaa. Kahdella miljoonalla suomalaisella on kohonnut verenpaine, ja kampanjalla halusimme herätellä ihmisiä mittaamaan verenpaineensa. Kohonnut verenpaine on siitä salakavala, että se ei tunnu mitenkään. Kohonneen verenpaineen vaarallisuus aivoille on monille tuntematon asia, ja uskoimme, että tietoisuuden lisääminen motivoi ihmisiä mittaamaan ja hoitamaan verenpainettaan”, Reuna kertoo.

Kampanja hyödynsi pinnalla olevaa aivoterveyttä uudella tavalla

Koska aivoterveys on viime aikoina ollut hyvin pinnalla, pyrittiin kampanjassa hyödyntämään buumia.

 

”Uskoimme, että kun verenpaineen ja aivojen yhteys valkenee ihmisille, se saattaa motivoida heitä mittaamaan ja hoitamaan verenpainettaan”, RadioMedian Jani Ormaa kertoo kampanjan alkutilanteesta.

 

 

 

 

Aivoliiton kampanja nosti keskiöön usein liian vähälle huomiolle jäävän korkean verenpaineen vaikutuksen aivoverenkiertohäiriöihin ja herätti kuulemaan tärkeän viestin uudella tavalla. Kampanjaa varten aiheesta tehtiin myös taustatutkimusta.

 

”Korvaamaton kovalevy -kampanjassa halusimme kokeilla uudenlaista näkökulmaa aiheeseen ja sen myötä uusia keinoja kohderyhmän tavoittamiseksi. Rajasimme myös kohderyhmää aiempaa suppeammaksi. Tutkimustulokset vahvistivat ajatustamme siitä, että olemme oikealla asialla. Vain seitsemän prosenttia suomalaisista tiesi kohonneen verenpaineen haitallisesta vaikutuksesta aivoihin”, Reuna kertoo.

 

Toteutus oli toimintakampanjan ja radiokuuluvuuden toimiva sekoitus

Syksyllä 2017 järjestettiin viikon toimintakampanja, jossa pystytettiin yli 200 pop-up-mittauspistettä ympäri maan. Näiden pisteiden ympärille suunniteltiin erilaisia radiosisältöjä, joilla aihetta lähestyttiin.

 

”Kolmen viikon ajan olimme radiossa esillä. Ennen tapahtumaa radiospotilla, joka sisälsi olennaista yleistietoa verenpaineeseen liittyvistä riskeistä, ja aktivointispotilla lisäsimme hyvää draivia itse mittausviikon ympärille. Halusimme tarjota tiedon ja konkreettisen apukeinon yhtenä pakettina kohderyhmälle”, Jani Ormaa RadioMediasta kertoo.

 

Tiedon ja aktivoivan toiminnan malli toimi tehokkaasti: se tavoitti kohderyhmästä eli 30–40-vuotiaista miehistä 43 prosenttia. Kyselytutkimuksen mukaan viesti koettiin selkeänä ja radio koettiin hyvänä ja läheisenä ympäristönä kampanjalle. Mainonnalla todettiin olleen hyvin myönteinen vaikutus verenpaineesta huolehtimiseen.

 

”Kampanjalle asettamamme tavoitteet toteutuivat. Tavoitimme juuri oikeaa kohderyhmää. Kampanjan jälkeen teetimme jälleen tutkimuksen, jonka tulosten perusteella tietoisuus on liikahtanut juuri toivomaamme suuntaan. Olemme siis sysänneet muutosta liikkeelle”, Reuna kertoo.

 

Yhteistyö RadioMedian kanssa oli hyvin tehokasta

Aivoliiton Sanna Reuna oli tyytyväinen yhteistyöhön ja kampanjan valtakunnalliseen kuuluvuuteen.

 

”Yhteistyö Radiomedian kanssa oli alusta asti hyvin tehokasta. Saimme yhteyshenkilöltämme oivaltavaa ulkopuolista näkökulmaa kampanjan rakentamiseen. Arvostimme erityisesti hyvää analytiikkaa sekä kampanjan pohdintaa yhdessä RadioMedian edustajan kanssa. Kampanjalukujen avaaminen yhdessä oli antoisaa, ja niiden tuloksista saamamme tieto oli äärimmäisen tärkeää kampanjan jatkokehittämiselle.”

 

Onnistunut yhteistyö antoi Aivoliitolle kokemuksen radiomainonnasta, jota Reunan mukaan tullaan hyödyntämään jatkossakin. Hän kertoo, että kokemus vakuutti radion tehokkuudesta etenkin pitkäaikaisessa vaikuttamisessa.

 

”Tuloksia ei synny hetkessä, mutta radio voi pitkäaikaisessa vaikuttamisessa olla hyvin tehokas väline. Aiomme ehdottomasti jatkaa radiomainontaa jatkossakin, koska tulokset ovat olleet hyviä ja sillä on tavoitettu tehokkaasti oikeaa kohderyhmää”, Reuna summaa.

 

Haluatko tehdä tehokasta ääniviestintää? Lataa oppaamme vaikuttavaan yhteiskunnalliseen audioviestintään.