MTG Radio ja MTG:n norjalainen radiokanava P4 ovat ensimmäisinä kaupallisina radioyhtiöinä Euroopassa allekirjoittaneet EBU:n Eurochip tai oikeammin ”DAB-aloitteen”. Hankkeessa ovat mukana EBU:n jäsenistä yksitoista yleisradioyhtiötä.

EBU:n tavoitteena on, että kaikki radiolaitteet ja mobiililaitteet varustetaan Euroopassa automaattisesti digitaalisilla ja analogisilla radiovastaanottimilla ilman, että tästä aiheutuisi kuluttajille kustannuksia. EBU:n radiojohtaja Christian Vogg sanoo, että MTG:n mukaan tulo on selvä viesti eurooppalaiselle radiotoimialalle. Hänen mukaansa radio digitalisoituu nyt!

Koen, että Christianin viesti on osoitettu suoraan minulle ja AER:lle (Association of European Radios). Olen ollut EBU:n kutsumana hankkeessa sen alkuvaiheessa. Olin tuolloin itse hankkeen takana. Olin AER:n puheenjohtajana ajamassa hankkeen läpimenemistä AER:ssa, jossa olimme todella lähellä Eurochip-hankkeen allekirjoittamista.

EBU:n edustajat tekivät oikein hyvän yhteistyöehdotuksen hallituksellemme viime vuoden marraskuussa Kööpenhaminassa. Sen jälkeen piti periaatteessa olla pelkkä muodollisuus hyväksyä hanke sitä seuraavassa AER:n kokouksessa, jolloin 4.500 kaupallisen puolen radioasemaa eli AER olisivat lähteneet mukaan hankkeeseen. Laitoin silloin jo viestiä, että mukana ollaan.

But then something happened on the way to heaven!

EBU lähti ”omille teilleen” ja he muuttivat Eurochip-radiohankkeen digiradiohankkeeksi. Lopullinen niitti tuli, kun EBU:n technical committee julkisti oman mietintönsä. He totesivat, että nyt on ajettava yhteistä analogisen radioverkon eli FM:n sulkemista. He eivät näin ollen välittäneet yhtään kaupallisen radion tahtotilasta.

AER:n jäsenet kokivat, että yhteistyötarjous ei ollutkaan vilpitön. He eivät halunneet joutua EBU:n panttivangeiksi. EBU on sittemmin kyllä väittänyt poistavansa suosituksen, mutta nyt tuntuu, että tahti vaan kiihtyy ja digivirrat pyörivät yhä kiihkeämmin Genevessä.

Eurochip on toki edelleen erinomainen hanke, mutta vain jos se tukee k a i k k i a  jakeluteknikoita ja alustoja…..myös FM:ää! Nyt käsityksemme on, että EBU:n tavoitteena on käyttää Eurochippia keinona ajaa FM-radio alas ja pakottaa toimiala DAB-maailmaan.

EBU on AER-jäsenistön mielestä ylimielinen, eikä ymmärrä yhtään kaupallisen radion realiteeteista. Johtuukohan se siitä, että yleisradioyhtiöiden rahoitus on kunnossa ja kaiken lisäksi oikein hyvällä tasolla?

Digitaalinen Radio on jo täällä. Radio on digitaalinen kaikissa toiminnoissaan paitsi FM-signaalin lähettimessä FM-vastaanottimelle. Radion on oltava läsnä kaikilla alustoilla. Radioyleisön pakottamisessa DAB:iin ei ole mitään järkeä.

Perus DAB on jo vanha, kömpelö ja kapasiteettia syövä elefantti. Vaikka se on digitaalitekniikkaa, se on jo yhtä vanha kuin mini-Discit tai muinaiset DAT-nauhat. Ei pidä myöskään unohtaa, kuinka loistava tekniikka FM oikeasti on. Kuuluvuus, luotettavuus ja soundi ovat erinomaisia!

Ja kaikella kunnioituksella Norjan, Ruotsin ja Tanskan kollegoita kohtaan: Teillä on kauhea hössötys päällä DAB:ista. Ja miten teillä menee? Vastaus: HUONOSTI! Ruotsin kaupallisen radion osuus mainosmarkkinoista on vain 2,1 %, Tanskan 2 % ja Norjan 3 %. Ruotsin kaupallisen radion osuus kuuntelijoista on vähän päälle 20 % ja yleisradioyhtiön osuus lähes 80 %. Wau! Anteeksi vaan Marianne, Staffan ja Olav  – Mutta Suomessa kaupallisella radiolla menee hyvin.

28.11.2013

Stefan Möller

AER:n puheenjohtaja ja RadioMedian toimitusjohtaja